Puutarhassa


Vasemmanpuoleisesta valikosta löydät perustietoa ja ohjeita puutarhanhoitoon.

Voi olla kiinnostunut näistä tuotteista

Usein kysytyt kysymykset

 • Onko pakkanen aiheuttanut tuhoja puutarhassani? +
  Talvella pakkanen voi paukkua kovissa lukemissa, jolloin vahvatkin kasvit voivat vahingoittua. Paleltuneet puut ja pensaat tulee leikata ja joskus jopa kaataa. Herkimmät kasvit kannattaa suojata mullan päältä sekä varsien ympäriltä. Hallaan kannattaa varautua myös keväisin. Tällöin kylmyys ei kestä yhtä pitkiä aikoja, mutta ajoittuu usein samaan aikaan kasvun kanssa. Keväiset paleltumat ovat usein vain pinnallisia ja uusia versoja muodostuu taas lämpötilojen noustessa.
 • Onko kasvini oikeassa paikassa? +

  Jokaisella kasvilla on omat tarpeensa ja vain muutama kasvi sopeutuu mihin tahansa oloihin. Yhtä lailla samanlainen maaperä ei sovellu kaikille kasveille. Esimerkiksi atsaleat, magnoliat ja alppiruusut viihtyvät ainoastaan happamassa maassa.  Vastaavasti osa kasveista viihtyy kalkkipitoisessa maaperässä. Tästä johtuen on tärkeää tietää tai tarkistaa, millainen maaperä puutarhassasi on. Jos kasvi istutetaan väärään paikkaan, hyödyntävät tuholaiset sen heikkoutta vaikka kuinka yrittäisit huolehtia kasvin hyvinvoinnista.

 • Milloin istutan sipulit? +

  Keväällä kukkivat sipulit istutetaan syys-lokakuussa. Kesällä kukkivat sipulit puolestaan istutetaan huhti-toukokuussa. Sipuli tulee kaivaa ainakin kaksi kertaa sipulia syvempään kuoppaan.

 • Milloin istutan kukat? +

  Kukkien istutusajat vaihtelevat kukkatyypin mukaan. Perennojen, muiden monivuotisten sekä useamman kerran kesällä kukkivien kukkien istutusajankohta on loppukesä ja alkusyksy. Kesällä ja syksyllä kukkivat kukat istutetaan keväällä. Yksivuotiset kukat istutetaan silloin, kun pakkasia ei ole enää odotettavissa. Kaksivuotiset kukat istutetaan syys-lokakuussa.

 • Kuinka hoidan vesikasveja? +

  Vesikasvien hoidoksi riittää kuolleiden kasvinosien poistaminen heti kun havaitset niitä. Veden pohjaan kerääntyvät kuolleet kasvinosat aiheuttavat veden pilaantumisen. Tätä ei kuitenkaan tarvitse tehdä säiliöissä, joissa on suuria vesimääriä sillä niissä kyseisenlaiset jätteet häviävät luonnollisella tavalla.

 • Kastelenko kasviani liikaa tai liian vähän? +

  Kasvit tarvitsevat vettä erityisesti kesällä. Jos kasvi ei saa vettä ajoissa, se saattaa vahingoittua vakavasti. Samalla tavalla liiallinen kastelu saattaa vahingoittaa kasvia. Liika vesi tukehduttaa juuret ja edistää tautien kehittymistä. Vettä haihtuu jatkuvasti lehtien kautta. Jos juuret eivät ehdi imeä vettä tarpeeksi kasvin tarpeisiin, kasvin kasvu ja tuotto estyy.